Csütörtöki lelki kenyér

Olvasandó: János ev. 5,1-18

Kedves olvasó és imádkozó Testvérek,

A Bethesda szó a gyógyulás szimbólumává vált, különösen egyházi körökben. Ma is megtalálható a tó maradványa Jeruzsálemben. Egy oszlopcsarnokkal kiépített hely volt, ahová évente tömegek mentek gyógyulást keresni. Jelenleg csak egy kevés víz van a helyén, de a régi vízbe vezető lépcsők egy részét lehet látni most is.

Ahol Jézust keresik, ott van a gyógyulás. Azért keressük Jézust, mert Isten keres minket. Mondhatjuk így is: fut az Isten az ember után. Mi meg sokszor futunk Isten elől.

Sokan azt mondják: minden bajukra a gyógyulás lenne a megoldás. Jézus azt mondja: Ő az út, az igazság és az élet. Út az életre, az egyetlen igazság és az elvehetetlen életet adó. A lelki gyógyulás és a testi gyógyulás Jézus cselekedeteinél szorosan összefüggött. Ő az embert mindig a maga teljességében nézte.

Aki elfogadta a Gyógyítót, a hit ajándékát, az meggyógyult testileg is. A testi gyógyítások mindig jelként szolgáltak, hogy megértsék az akkoriak: Jézus valóban az, akiről a Szentírás próféciáiban olvasunk. A bethesdai gyógyulás Isten irgalmának a jele volt. Jézus mindig az élet mellett áll. Nem Isten akarta a betegséget, romlást és halált.

Az Isten nélkül élőknek készíti a bocsánatot és a szabadulást, a betegnek, ha ez Isten terve és akarata, a gyógyulást és az elvehetetlen ajándékot: az örök életet. Ahol Jézusról beszélnek, hirdetik szeretetét és helyettes áldozatát, ott ma is lehet gyógyulni lelkileg is, és még testileg is.

Varga Róbert lelkipásztor

Comments are closed.