Csütörtöki áhitat

Kedves imádkozó és olvasó Testvérek!

Olvasandó: 62. Zsoltár 3. verse

Vannak az életben megrendítő dolgok. Egy katona megvakult a háború vérzivatarában. Amikor a másik hazakísérte, a szülők ott szembesültek a ténnyel: a fiúk megvakult és soha többé nem fog már látni. Az anyja teljesen érhető módon zokogni kezdett, az apa megrendült és látszott rajta, hogy lelkileg összetört. A fiú azonban azt mondta: „Én el tudom fogadni.” Erre az apa magához ölelte a fiát és azt mondta: „Fiam, ha te el tudod fogadni, akkor mi is el tudjuk fogadni!” A lelkük vált készségessé arra, hogy elfogadják azt, amin nem lehet változtatni.

A rozsda szétmarja a fémet, míg a kalapácsütések megerősítik. A folyamatos gondtalan élet akár meg is emészthetik a lelked, míg a próbák megerősíthetik.

Pál apostol beszél az Isten szerinti szomorúságról, ami a jellemünket fejleszti. Fiatal lányok és fiúk sokszor csak azzal törődnek, hogy hogyan néz ki a másik, de hogy milyen a jelleme azzal nem. A Biblia szerint „Csalóka a báj és múlandó a szépség”-„… aki az Isten akaratát cselekszi, az megmarad örökre”. Amikor valaki fájdalmában az önsajnálat, a harag, a gyűlölet és a panaszkodás irányít, az a saját romlását készíti elő.

Amikor feltárjuk a szívünkbe felgyülemlett töltéseket, érzéseket, indulatokat, Isten előtt, akkor azt ő úgy tudja irányítani, alakítani a történéseket, hogy végül a javunkra fordítja. Amikor valakinek a kősziklája Isten, akkor a dolgok pontosan úgy végződnek, ahogyan Isten a karta, megengedő akarata, terve engedte.

Régen úgy rostálták a gabonát, hogy feldobták szélben egy lapáttal. A könnyű port, pelyvát a szél kifújta, a nehéz mag a földre hullott. Így fújhatnak át szívünkön a nehézségek, bajok szelei, de közben Isten megtisztít, és igaz lesz az, amit a zsoltáros írt: ”Ő (Isten) az én oltalmam, azért nem rendülök meg felettébb”. Egy brazil közmondás így hangzik:„Isten a görbe vonalakra is egyenesen tud írni.” Az értelmetlennek tűnő kerülő utak, görbe ösvények és érthetetlen, kuszának tűnő események mögött Isten készíti az áldást a számodra. Jézus életének útja látszólag kusza, nehéz és megpróbáltatásokkal teli volt, végén a golgotai kereszttel, de Istennél az a mi megváltásunk vonala volt!   

Varga Róbert lelkipásztor

Comments are closed.