Csütörtöki áhitat

Kedves olvasó és imádkozó Testvérek!

“Jézus pedig azt mondta nekik: Vigyázzatok, és őrizkedjetek a farizeusok és a szadduceusok kovászától!” (Mt 16,6)

A képmutatás azt jelenti: mást gondolok, mondok és cselekszem. Nincs összhang. Mint amikor a 100 Ft-os érme egyik oldalán kép van, és a másik oldalán is. Nincs fej és írás, csak 2 fej, és 2 írás, vagyis hamis a pénz.

A  képmutatás is hamissá teszi az embert. A képmutató mást tesz, mint amit mond, a belső lelki élet elhanyagolása, elhanyagoltsága miatt is lehet ez, hiszen meg kell őrizni a látszatot, de mögötte nincs tartalom. Az ilyen ember sokszor kemény erkölcsöt hirdet mások gyengeségeivel szemben, de a maga bűneire nézve elnéző. Ezért az élete erőtlen, gyümölcstelen és nem vonz másokat Krisztus követésére, hiszen kinek kell “hamis pénz?”

Amikor az utcán “igazi” arany ékszert kínálnak kéz alatt, a józan ember tudja, az nem más mint gagyi, csak aranyozott, de belül nem arany. Sok  külsőre “arany” keresztyén van, de belül gyümölcstelen és üres.

Hogyan lehet a képmutatás állapotából kigyógyulni, kijönni? A képmutatás sokszor nem tudatos, ezért nem könnyű felismerni. Isten és önmagunk előtti őszinteség kell. Isten bárkinél rámutat arra, ha valakit ez bűn terhel. Kérjük, és ő szemrehányás nélkül ad bölcsességet, látást, bűnbánatot és szabadulást is. Jézus ezért is odaadta az életét.

Varga Róbert lelkipásztor

Comments are closed.