Csütörtöki lelki táplálék

Kedves imádkozó és olvasó Testvérek!

Az Ige testté lett, és közöttünk lakozott, és láttuk az ő dicsőségét (János ev. 1,14/a)

Isten igéje valójában mindig teremt. Amikor a világot teremtette, az is szavára állt elő. Amikor János az evangéliumát leírja, ott is a teremtő ige újszövetségi megfelelője áll. Isten szaváraa semmiből előállt az a világ, amit az ember a lázadásával lassan, de biztosan teljesen tökretesz. Nem tudjuk őrizni és művelni, ahogyan azt Isten parancsolta, mi művelés címszó alatt a legtöbb esetben kárt okozunk, a jövő generáció nyersanyagait is ellopjuk.

Amikor János azt írja, hogy az “Ige testté lett” valójában Isten az ember számára egyedül érthetőre, az anyagra fordította le önmagát. Mi alapvetően materialisták vagyunk. Azt hisszük el, amit látunk, ami megfogható. Isten tudja ezt, ezért akarja szívünk, lelkünk fölfelé, önmaga felé fordítani.

Nem kell tovább keresni az élet értelmét, mert az Jézus Krisztus. A vele való személyes közösségben kiteljesedik az életünk és beteljesedik az Isten terve. A történelem egy pontján, Jézus Isten szava által megfogant Mária méhében – hallotta Isten szavát és Isten szava a Szentlélek által megfogant. Nem József volt a vér szerinti apja és Mária is csak kihordta Jézust. Ezt nem érteni kell, mert azt úgysem tudjuk – hanem elhinni. Bízni Istenben, hogy szava igaz és beteljesedik, minden úgy lesz, és úgy is lett, ahogyan azt ígérte Isten a próféták által. Mi már tudjuk, hogy így van.

Advent időszakában beszéltünk erről bárkinek: Isten karácsonykor valóra váltotta ígéretét, megszületett a Megváltó, aki meghalt értünk a kereszten.

Békés adventi készülődést kívánunk!

Varga Róbert lelkipásztor

Comments are closed.