Megbízhatóságunk

Kedves olvasó és imádkozó Testvérek!

Olvasandó: Máté 5,33-42

Mindenkinek kérdéssé válik, szinte naponta, hogy meddig és mikor kell végig ragaszkodnunk a kimondott szóhoz, igérethez. A mostani időben szinte járványszerűen terjed az, hogy megígérnek valamit, de aztán se kép, se hang. Se telefon, se üzenet, egyszerűen nem tartják meg, be azt, amit mondtak. Ez mindenkinek rossz.

A régi közmondás szerint: “Az ígéret szép szó, ha megtartják úgy jó!”. Jézus szava világos és egyértelmű: Az igenetek legyen igen, a nem pedig nem. Vagyis, gondoljuk meg azt, hogy mit mondunk, és ha valakinek valamit megígértünk, azt próbáljuk meg minden körülmények között, ellenére megtartani. Nyilván előfordulhat olyan helyzet, amikor kiderül: nem lehet betartani az adott szót. Akkor lehet változtatni, vagy azt mondani: most nem tudom teljesíteni azt, amit ígértem, máskorra kell halasztanunk.

A  megbízhatóság nagyon fontos. Gondoljunk csak végig, mennyire bosszantó, amikor egy szerelő, vagy burkoló nem jön időben, nem is telefonál, és nem is üzen, hogy késik, vagy beteg lett.

Jézus még azt is hozzáteszi: “-ami ezen felül van, az a gonosztól van!” Vagyis amikor megszegjük a szavunkat, és megbízhatatlanok vagyunk, az Isten ellenére van. Úgy ígérj, hogy azt teljesíteni is tudod, amennyire ezt az adott helyzetben fel lehet mérni előre. Ezt is meg kell tanulnunk, nem olyan egyszerű.

Isten megtisztíthatja a szívünket és segíthet abban, hogy hitelesebb és megbízhatóbb emberek legyünk!

Varga Róbert lelkipásztor

Comments are closed.