Találkozás a kútnál…

Jézus így válaszolt: Ha ismernéd az Isten ajándékát, és hogy ki az, aki ezt mondja neked: „Adj innom!”, te kértél volna tőle, és ő adott volna neked élő vizet. (János 4, 10)

Kedves imádkozó és olvasó Testvérek!

Sokan ismerik ezt a történetet. Jákób kútjánál találkozik Jézus és a Samária egyik falujában élő asszony. 

Az első, ami kiderül: Jézus soha, sehonnan nem késik el. Akkor ér oda, amikor ez az asszony, aki azért ment a legnagyobb forróságban vízért, mert a falu közössége kivetette őt, hiszen csak együtt élt egy férfival, nem voltak összeházasodva. Annál nagyobb a megdöbbenése, hogy Jézus, akin látni lehetett, hogy zsidó tanító, megszólítja őt, az asszonyt, a samáriaiat és azt, aki csak úgy együtt él egy férfival. “Hogyan kérhetsz tőlem zsidó létedre vizet, aki samáriai vagyok?” Beszélgetni kezdtek.  

A második: Jézus arról kezd el beszélni az asszonynal, ami éppen a legfontosabb: vizet kell vinnie haza. Onnan jut el a kérdéshez: kicsoda az élő víz? Még azt is világossá tette, hogy Ő Izrael Megváltója, a világ Üdvözítője. Nem sokszor olvassuk ezt, de itt Jézus világosan kimondja, hogy Ő a Messiás.

A harmadik: a vízről Jézus a figyelmet a víz teremtőjére, adományozójára tereli. Nem a víz a fontos, hanem az, akivel a vízről beszél. Nem véletlenül beszél az asszonynak az élő vízről. A víz a Bibliában mindig az életet jelenti. Izraelben víz nélkül nincs élet. Víz=élet. Élet=Jézus. Aki az életet keresi, az élet értelmét, az Jézus nélkül nem fogja megtalálni. Az élet értelmét és az örök élet partját Jézus köti össze. Az Ő golgotai keresztje a híd Isten és az ember között, de csak hit által. Amikor ezt megértette a samáriai asszony fut vissza a falujába, hogy elmondja: az akivel beszélt, az a Messiás, akit olyan régóta várnak. Tódul ki a falu lakossága és meg is mondják az asszonynak: “Most már nem a te beszédedre hiszünk”- hanem számunkra is világossá vált: Jézus a megváltó.

Te érted már?

Varga Róbert lelkipásztor

Comments are closed.