Ne sürgesd a dolgokat!

Ezért meg vagyok győződve arról, hogy aki elkezdte bennetek a jó munkát, elvégezi a Krisztus Jézus napjáig. (Filippi levél 1,6)

Hajlamosak vagyunk sürgetni a dolgokat. Sürgetjük az előttünk állót, mindenfélét mondunk (már aki) az előttünk lassú tempóban haladó autósra, sürgetjük a gyerekeinket az öltözködésnél, és mérgelődünk, ha nem jön a busz a menetrend szerint.

Isteni alapszabály: “Ne sürgesd a dolgokat!”.

Sára, Ábrahám felesége is sürgetni akarta a gyermekáldást, és saját gyerek helyett egy egyiptomi rabszolganőtől született a férjének, Ábrahámnak gyermeke. Izmael azonban nem Sára és nem az ígéret gyermeke volt, hanem az arabok ősapja lett és a mai napig tartó arab – izraeli, ellentét, háború megalapozója. Izsák volt az Isten akarata szerinti örökös.

Minden emberi spekuláció, látszólag jónak tűnő “megoldás” szembe mehet Isten akaratával, és kárt okozhat. Legalábbis kitolhatja Isten tervének megvalósulását az életünkben. Neki nincs szüksége sem a mi, sem mások tanácsára és segítségére, hogy tervét, akaratát véghezvigye. Aki elkezdte bennünk a jó munkáját,  akaratát, tervét, szándékát, az véghez is viszi azt, az isteni határidő szerint. Nem késik el!! Soha!! Filippi 1,6. Nem erőlködnünk kell, hanem jobban bízni Istenben.

Mi mindig azt mondjuk: “megfogtuk az Isten lábát” – pedig a kezét kellene, az értünk átszögezett kezét. Hittel, bizalommal, engedelmesen, újra és újra!

Varga Róbert lelkipásztor

Comments are closed.