Gondolkodásunk

Egyébként pedig, testvéreim, ami igaz, ami tisztességes, ami igazságos, ami tiszta, ami szeretetre méltó, ami jó hírű, ha valami nemes és dicséretes, azt vegyétek figyelembe!” (Filippi 4,8)

Kedves olvasó és imádkozó Testvérek!

Pál apostol lelki úttörő volt, lelkigondozó is egyben, és ha kellett nagyon keményen mutatta az utat, hogy az általa alapított gyülekezetekbe tartozók ne tévedjenek el.

Az ember gondolatvilágának fontossága elvitathatatlan tény. Nem, csak az igaz, hogy az vagy, amit megeszel, hanem az is igaz: az vagy, ahogyan gondolkodsz!

Spurgeon, az egyik leghatásosabb, ha nem a leghatásosabb igehirdető írja: “Gondolataink lehetnek áldást hozó vendégek, vagy besurranó tolvajok. Meggazdagíthatnak, vagy megkárosíthatnak. Épülésünket, vagy romlásunkat okozhatják!” Sok igazság van ezekben a szavakban. Nem mindegy, hogy mit engedünk be a szívünkbe, mert Jézus szerint abból indul ki minden, ami fontos az életben.

Pál azt hangsúlyozza: hogy ami igaz – az itt szereplő görög szó nem csak igazságot, hanem a valóság kifejezést is jelenti. Ami az Istentől megértett igazság, valóság.
Ami tisztességes 
– itt a mérce megint csak a Szentírás szava.
Ami kedves. A kedvesség nem kerül semmibe sem. Sem eladóként, sem férjként, sem feleségként, sem tanárként, sem gyerekként, és lehet folytatni a sort. A kedvesség ingyen van – de aki kedves, az kedvessé válik az emberek előtt.
Ami erényes, ezt a régi szép kifejezést lehet nyugodtan erkölcsi tartásnak fordítani. Ami erkölcsi tartást ad. Mi lehet az Isten szaván kívül az?
magasztos kifejezést sem ismerjük már – az ami használ és segít eligazodni, valamint példaértékű mások számára, az magasztos – Istenre mutató.

Pál apostol azt írja: a gondolatainkkal pontosan ugyanaz a helyzet, mint a lakásunk, házunk bejárati ajtajával. Mi döntjük el, hogy kit engedünk be. A gondolatainkkal kapcsolatban is mi döntünk, hogy mit engedünk be a szívünkbe és mit nem. Van aminek gátat kell szabni, és csukott ajtót kell mutatni, és van ami előtt kinyithatjuk a lelkünket, mert épít, és használ.
Isten megőrző kegyelme képessé tesz a megkülönböztetésre. A Lélek elvezet titeket minden igazságra, -mondta Jézus- eszetekbe juttatja azt, amit tudnotok kell!

Az Ő ígéretére támaszkodhatunk!

Varga Róbert lelkipásztor

Comments are closed.