Három segítő üzenet

Kedves olvasó és imádkozó Testvérek!

Azért felövezve elmétek derekát, mint józanok, tökéletesen reménykedjetek abban a kegyelemben, amelyet Jézus Krisztus hoz nektek megjelenésekor. (1Pét. 1,13.)

Pál apostol 3 egymással összefüggő lelki alapszabályra hívja fel a figyelmet.

1. Övezzétek fel elmétek derekát. Fura kifejezés ez, de arra utal, hogy abban a korban a férfiak is hosszú ruhában jártak, amelyben nem lehetett gyorsan haladni, vagy futni. Az övbe kellett betűzni a ruha felemelt részét és úgy már jobban ment a futás is. Vagyis egyfajta készenléti állapotról beszél az apostol. Ne akadályozza semmi sem a “lelki haladást”. Valamint ne a kedélyállapotunk határozza meg a napunkat. A túlzott hangulatingadozás sok kárt okozhat nekünk és másoknak is. Aki “felövezi” a gondolkodását, az az Isten szerint tud haladni, olyan tempóban, amilyenben kell. 

2. “Legyetek józanok!” Nem csak alkoholos italtól lehet megrészegedni, hanem a saját tudásunktól, lehetőségektől, pénztől és még sok minden mástól is. A lelkendező ember mindig a fellegekben jár, de csak hangulatban. Isten józanságra int, mint ahogyan azt ígérte, hogy a Szentlélek a keresztyén hívőnek józanságot ad. A józanság utat mutat, cselekvésre ösztönöz, visszatart, megóv és tetteinket kontroll alatt tartja. 

A 3.üzenet: Alapozzátok a reménységeteket az Isten kegyelmére. Az Istenben hívő ember életének egyetlen valós alapja van: Az Isten bűnbocsátó, megtartó és felemelő kegyelme. Ef.2,8 “Kegyelemből van üdvösségetek… hit által, hogy senki ne kérkedjék!” Hitünk által, de nem hitünk miatt. Az ítélet alóli megmenekülés alapja (vagyis az üdvösség) nem a hitünk, hanem Jézus Krisztus kereszthalála által van. Aki ezt hiszi, az elfogadja a kegyelmet és abból él, egy életen át.

1. Érzelmeink kordában tartása.

2. Ne legyünk se álomodozók, se rajongók, hanem Isten szava szerint józanok, ügyeljünk a hangulati ingadozásainkra! 

3. A reménységünk alapja Jézus Krisztus megváltó  szeretete, annak elfogadása.

Varga Róbert lelkipásztor

Comments are closed.