Keddi áhitat

Olvasandó: 1 Mózes 11, 1-9

Kedves imádkozó olvasó Testvérek!

A Bábel tornya építésének története megihletett már festőt, költőt, írót, még építészeket is. Valójában egy un. “zikkurat” épült, ami egy spirálisan fölfelé szűkülő, oldalán keskeny gyalogösvénnyel járható építményt jelent. A Nemzeti Színház mellett építettek egy kis méretű, sokban a toronyhoz hasonló, kilátó szerű építményt, ha arra járunk, megnézhetjük.

A bibliai torony építésének igazi célja az volt, hogy olyat építsen az ember, amely az égig ér. (4.v) Ma is épülnek tornyok. Az ázsiai országok szinte versenyeznek, hogy ki tud magasabb felhőkarcolót építeni. Van olyan, amelynek a legfelső emelete a szélben több cm-es kilengést is produkál. Az ember soha nem fogja feladni, az édenből kiűzetése után, hogy “nevet szerezzen magának” és a tudományban, a természet legyőzésében, a föld kincseinek kiaknázásában hírnévre tegyen szert.

Baj az, ha valaki az élet bármely területén sikert, eredményt, akár “nevet” akar elérni? Nem! A kérdés csupán az, hogyan és mi célból? Kinek a dicsőségére?

Emlékszem az egyik nyári ifi héten, egy lány azt mondta: “Érettségire belehúzok, és az egyetem után ráhajtok a kémiai Nobel-díjra. Micsoda önbizalom! Nem lett Nobel-díjas, de hitre jutva, kedves és alázatos, több gyereket nevelő édesanya lett. Ma bizonyos értelemben a genetika és a víruskutatás vált istenné. Gondoljunk csak bele: aki a mai vírus ellenszerét, vakcináját felfedezi, megalkotja, annak a neve, amíg csak föld létezik, arany betűkkel kerül be a biológia és történelem könyvekbe.

Ez még önmagában nem is lenne baj. A baj ott van, amikor bárki, akár mi is, az Isten áldása helyett, csak emberi erővel, ésszel, erőszakkal, vagy sötét erők segítségével (asztrológia, jóslás, stb.) akarunk sikert elérni, megkerülve, kihagyva Istent. Ma tudományt, kultúrát, vallásokat építünk. Ma a saját, Istentől független autonómiáját építi ki a világ. Mindent szabad, azt teszek, amit akarok, senki ne szóljon bele, az én életem, az én méhem, az én pénzem, az én időm, az én tervem!

Mi Isten válasza a mai bábeli építkezésekre? A régi hír örökre új! Szeret az Isten! Ő is akar építeni valamit, bennünk és általunk: az Isten Országát. Ez úgy kezdődik, hogy valaki dönt lélekben Jézus Krisztus mellett és így először ő lesz az Isten Fia csodálatos országának polgára. Isten Krisztusban emberré lett, hogy az életünk irányítása az övé legyen, hiszen ez számunkra a legjobb. Isten emberré lett, hogy a Golgotán Jézus halála által összebékítsen Istent és embert, embert és embert, hogy segítsen, akár a vírus ellenszerét is megtalálni.

Nem csak áldást, sikert is adhat. Az egészséges, Isten által vezetett, adott karrierépítés nem bűn. Aki Istennek adja a dicsőséget az eredményeiért is, az soha nem fog, akar Bábel tornyot építeni, sem kicsit, sem nagyot! Az nem vallásos ember, hanem Krisztusban hívő keresztyén. Nézve, hallva a mellettünk zajló itteni építkezést, az jutott eszembe: pont ilyen az ember Isten nélkül. Kivágunk 26 fát, amelyek 60 éven át nőttek, adtak árnyékot, szűrték az út porát. Majd ültetnek helyettük, szól a cikk a helyi újságban, tájba való, várostűrő fákat! Igen és majd 20 év múlva talán, ha öntözik is, adnak egy kis árnyékot.

Ugyanazok ültették ezeket is, akik a városba vezető út mellé is a fasort. Ahogy autózunk befelé, árnyékot adnak, védik az utat a széltől és amikor van, a hófúvástól. Lehet, hogy majd jön egy toronyépítő, és azokat is kivágják, hogy legyen helyette 4 sávos út és még több baleset. Az ember az Isten nélkül soha nem hagyja abba a toronyépítést. Isten véd minket, még most is. Mint a jó szülő. Enged egy járványt és kitisztult a levegő, és megtisztulnak a vizek, fellélegezhetett a természet, mert mi már csak magunkra tudunk gondolni, már a most születők jövője sem számít!

Az egyik autópálya mellett áll egy romos épület. A helyiek csak Kis Bábelnek hívják. A tulajdonost elvitte a rendőrség, a megalomán rom maradt.

Isten emberré lett, hogy az életünk ne romos, összezavart legyen, hanem világos, élhető, Isten szerint való, Bábel helyett, Istentől való új élet!

Varga Róbert lelkipásztor

Comments are closed.