Csütörtöki lelki táplálék

Kedves olvasó és imádkozó Testvérek!

Olvasandó: Mrk. 10,46-52

Bar = fiú, Bartimeus /Timeus fia. Bartimeus csak koldus lehetett az út mellett, hogy legalább a napi élelme meglegyen. Csukjuk be a szemünket egy pillanatra! Milyen vaknak lenni? Hosszú távon egy vak sem a fényt, sem színeket, sem telefont, sem egy filmet, sem egy kedves arcot, nem láthat. Nem tudja, hogy milyen a zöld fű, a kék ég, a fák és a madarak. Bartimeus még nehezebb helyzetben volt, mert nem vakon született, hanem megvakult. (Onnan tudjuk ezt, hogy azt kéri Jézustól, hogy újra lásson).

Hallott Jézusról és belül a szívében indult el a vágy: találkozni akart vele. Milyen akadályai voltak ennek?

ILLENDŐSÉG, az emberi szokások. Egy zarándokmenetet megzavarni nem volt illendő.

FELSŐRUHÁJÁBÓL ki kellett bújnia, mert akadályozta a hosszú anyag abban, hogy sietve Jézushoz menjen. LEVENNI kellemetlen volt, de mégis megtette. Mint a vérfolyásos asszony is, aki mindenki előtt megvallotta a bűnét, és elmondott Jézusnak mindent igazán. Ma ezt az is jelenti, hogy a Krisztus követés egyenlő azzal, hogy levetjük a régi, Isten ellenes természetünket és akaratunkat.

Akadály volt a környezete, az emberek, akik rászóltak: Ne kiabálj!- ne zavard Jézust, rajtad úgysem lehet segíteni! Sokszor a saját szívünk mondja ezt! Mit akarsz tőle, neked már annyi! Akadály vagy, mint a tömeg, és ezért nem juthatnak Jézushoz mások, vagy segítő, hogy valaki Jézust megismerje?

Aztán az is kérdés, hogy Bartimeus MEDDIG követte Jézust? A Golgotánál már nincs ott. Amikor Pilátus ítélkezett, akkor Barabbást, Abbás fiát, elengedi a zsidó vezetők és a nép követelésére, – Jézust, (Bar Abba) az Atya Fiát pedig megfeszítettette. Abbás fiát, Barabbást, a rablógyilkost elengedték, Jézust, az Isten fiát megfeszítették. Ilyen ez a világ!

Ma milyen akadályai vannak a Jézus követésnek, a hitben járásnak? Amikor olvasnod kellene a Szentírást, a lustaság, és a kényelem. Felkelni, kinyitni a Bibliát, elmenni istentiszteletre. Mit szólnak a munkatársak, ha beszélek Jézusról? És a család nem hívő tagjai? A tömegnyomás! Komolyan venni a Szentírás szavait, kiállni az Isten igazsága mellett. Kitenni minden olyasmit az életünkből, ami nem Isten szerint való. Megszakítani minden olyan kapcsolatot, ami lehúz, elválaszt Istentől!

Meddig követed Jézust? Amíg minden jól megy, amíg a kéréseidet Isten meghallgatja? Amíg minden sikerül? Amíg „olajozottan” mennek a dolgok? Jó ezt legalább időnként végiggondolni. Meddig követed őt?

Varga Róbert lelkipásztor

Comments are closed.