Csütörtöki áhitat

Olvasandó: Bírák k. 16,4-31 (Sámson)

Kedves imádkozó és olvasó testvérek!

Sámson neve még azok számára is ismerős, akik nem is tudják, hogy egy Bibliában található névről van szó. A nagy erő egyik emberi szimbóluma. Élete szülei imádságával indul és 7 hajfonatéka az Istennel való közösséget jelentette. Nazír volt, vagyis nem ivott szeszes italt, rendszeresen böjtölt, és az Istennek szentelte az életét. A filiszteusok, Izrael ősi ellenségeként pont arra akartak rájönni, hogy honnan van Sámson emberfeletti ereje, hiszen sok kárt okozott nekik hatalmas erejével.

Sámsonnak volt egy gyenge pontja: a nők. Izraeli nem kellett neki, mindig a filiszteusok lányai közül akart valakit. Sikerült is. A megtűrt engedetlenség minden esetben végez, még az Istenfélő emberrel is. Vagy győzünk Isten segítségével a kísértések, bűnök felett, vagy azok győznek le minket. A filiszteus Delila végül megtalálja Sámson gyenge pontját. Az ágyasházban megkérdezi Sámsont: miben, mitől van a fizikai erőd, hogy senki nem tud legyőzni, és még azt is hozzáteszi: hogyan mondhatod, hogy szeretsz engem, ha nem árulod el, hogy hogyan lehet megkötözni téged? Mivel Sámson a test
és az érzelem indulataira hallgat és nem Istenre, Delila folyamatos zaklatásába halálosan belefáradt a lelke.

Sem békessége, sem kitartása, sem ereje nem volt ellenállni a kísértés óráiban. Elmondja, hogy a hajában, a 7 fonatékban van az ereje, az ugyanis egy nazírnál az Istennel való közösséget szimbolizálta. Delila azonnal
behívatja a szobában a leselkedő filiszteusokat és levágják Sámson haját. Sámson azt hitte, majd felpattan újra és végez ellenségeivel, de nem tudta, hogy eltávozott tőle Isten Lelkének ereje.

Kiszúrják a szemét, kifogják a szárazmalomból az ökröt, és befogják a helyére Sámsont. Az Isten embere, kopaszon, megvakítva őröl az ellenség malmában. Isten szabad emberéből az ellenség rabszolgája lett.

Addig játszott a bűnnel, míg a bűn végzett vele. Ez mindig így történik. Kivétel pedig nincs. Sámson rab lesz, vak lesz, lelkileg és fizikailag is, és az ellenségnek dolgozik.

Aztán újra Istenhez kiált. Elkezdett nőni a haja, ez azt is jelenti: lassan újra helyreállt Isten és közte a közösség. Istennek szentelt élete volt, de ezt nem becsülte meg. Isten azonban irgalmas Isten, és újra beszél Sámsonnal, Sámsonhoz. Magával rántja az oszlopokat, a melyek a filiszteusok palotáját tartották, így több ezren meghaltak Izrael ellenségei közül, de meghalt Sámson is.

A bűn zsoldja, következménye halál. Mindig igaz ez, akárkiről is van szó.

Jézus is a bűnbe halt bele. Nem a saját bűne miatt, mert sohasem vétkezett. A mi bűneink büntetését hajtotta végre rajta Isten. Akármi történt is, bármit követtünk is el, Jézusnál van bocsánat és helyreállhat, „kinő- het” vele újra a közösség.

Varga Róbert lelkipásztor

Comments are closed.