Csütörtöki lelki kenyér

Olvasandó: Luk.18,18-30.   

A gazdag ifjú III.

Kedves Testvérek!

A gazdag ifjúnak nem csak az volt a fogyatkozása, hogy a szíve közepében Isten helyett a pénz volt, hanem az is, hogy nem akarta azt tenni, ami Isten akarata volt.

A mi legnagyobb bajunk mindig az engedetlenség. Meg lehet azt vigasztalni, aki nem akar vigasztalódni? Nem! Meg lehet azt menteni, aki nem engedi, hogy megmentsék? Nem! Nem az jut a kárhozatra, aki bűnös, mert mindenki az, hanem az kárhozik el, akinek nem kell a bocsánat és az istentelenség bűnében akar maradni. Van ilyen? Igen. Van akinek elmondjuk azt, hogy miért jött Jézus, miért halt meg a Golgotán, de nem akarja, -nem nem tudja, – nem akarja a kegyelmet elfogadni, mert tudja: nem élhet úgy tovább, ahogyan addig. A szoros kaput, amely az Isten Országába vezet nem lehet kiszélesíteni, az a kereszt alatt vezet el.

3 fontos tény, amely segíthet bárkinek abban, hogy megmeneküljön Isten ítélete alól, vagyis üdvözüljön. 1. El kell fogadni azt, amit a Szentírás az ember állapotáról Isten nélkül mond. 2. El kell fogadni azt, amit a Szentírás Jézus kereszthaláláról mond, tanít. Meg kell érteni, hogy nem az emberileg jó emberek üdvözülnek -mert az Istennél más a mérce, hanem azok, akik Jézus Krisztusban hisznek.  3. Aki már felismerte és beismerte: Isten nélkül a halál állapotában van és segítséget kér Istentől, az azt megkapja, és a Szentlélek által új életet is kap. Ebben a kérdésben nem számít az életkor, a végzettség, az, hogy gyerekek, felnőttek, férfiak vagy nők, fiatalok vagy idősek, gazdagok vagy szegények, magas végzettségűek vagyunk, vagy kevesebbet tanultunk. Sokat olvastunk vagy nem, szeretjük Bach zenéjét, vagy nem stb. Nem ez a mérce.

Egyetlen egy számít: aki hisz Jézus Krisztusban, örök élete van annak és nem megy az ítéletre, hanem már átment a halálból az életre. Abban a pillanatban üdvözül, amikor hitre jut. Nem majd valamikor, hanem akkor, amikor dönt Jézus mellett. Van bocsánat, van megváltás és van örökké tartó, az Istennel való szövetségből táplálkozó, el nem múló élet. Ezt kínálta Jézus a gazdag ifjúnak és ezt kínálja nekünk is!   

Varga Róbert lelkipásztor

Comments are closed.