Békességel a jövőre nézni

Azért, szeretteim, ezeket várva igyekezzetek, hogy szeplő és hiba nélkül valóknak találjon titeket békességben. (2Péter 3,14)

Kedves imádkozó és olvasó Testvérek!

Amikor a karácsony előtti napokat számlálgatjuk, nem is jut eszünkbe a legtöbbször, hogy azzal Isten valójában a jövőre irányítja a figyelmünket. A legtöbb ember azt gondolja, a jövő úgyis bizonytalan, sőt egyre inkább az lesz – éljünk csak a mának, amit ma megtehetünk, megehetünk, azzal kell élni. Az önzés és felelőtlen élet vegytiszta kijelentése ez.

Amikor egy üzletben felmerült a beszélgetés során, hogy van-e az eladónak gyereke, azt mondta. “Szerencsére  nincs!”, és amikor megkérdeztem, hogy a maga nyugdíját ki fogja a munkájával megtermelni, erre nem mit tudott válaszolni. Jeremiás világosan mondja: aki nem gondol a jövőjére, az alásüllyed! Aki így gondolkodik, az nem csak a saját életével nem törődik, de másokéval sem. Torz szemlélet, mert torz a szív gondolkodása. Isten nélkül élve azonban nem is lehet másképpen. 

Nyilván vannak olyanok, nem is kevesen, érthető módon, akik félnek a jövőtől, a bizonytalanság, a háború, a járványok és az anyagi helyzet megingása miatt. Ezért fontos, hogy az Istenben bízó ember ne csak reménységgel, hanem békességgel nézzen a jövőre. Itt, ma, most. A jövő a jövő Urának kezében van. Isten ígéretei igazak! Honnan tudhatjuk ezt? Jézus születése után világos: Isten tartja a szavát, ígéreteit, áldását és ajándékait azok számára, akik Benne hisznek és reménykednek.

Karácsony erről szól. Isten “beletette” a Fiát ebbe a világba, és odaadta ezért a világért, minden, minden!!! emberért a keresztre. A karácsonyi jászol felett ott van már a golgotai kereszt. Ezért írja azt Péter: igyekezzetek, hogy Jézus feddhetetlennek, tisztának találjon benneteket -mert egyszer eljön újra! És nekünk csak addig kell Őt várnunk!

Boldog adventet kívánunk mindenkinek!

Varga Róbert lelkipásztor

Comments are closed.